mijn boek over long covid: Het leven moet maar even wachten

Het leven moet maar even wachten - wat ik leerde van long covidHet verhaal achter mijn boek over long covid begint half maart 2020 toen ik na een sabbatical van ruim een jaar vanuit Zuid-Frankrijk terugreed naar Amsterdam. Ik arriveerde daar precies op de dag waarop Nederland voor de eerste keer op slot ging. Terwijl ik de stad inreed begon ik me steeds minder lekker te voelen. Hooikoorts? Een griepje? Het jaar dat erop volgde was ik extreem moe en kreeg last van veel symptomen van wat we nu long covid noemen.

Het leven moet maar even wachten is mijn verslag van twee jaar omgaan met deze nog steeds nauwelijks bekende ziekte. Ik schrijf over het verstrijken van de tijd gedurende de ziekte, de onzekerheid, het beter willen worden, de tegenslagen en uiteindelijk acceptatie en een andere inrichting van het leven. Dat bleek de sleutel tot herstel. Het leven moet maar even wachten – wat ik leerde van long covid is het eerste Nederlandstalige boek over long covid. Enerzijds is het een verhalend verslag, deels tragisch, maar ook vol humor geschreven, over de impact van deze ziekte op een voorheen gezonde, levenslustige vrouw.

Ik baseerde het verhaal op mijn eigen ervaringen, die van anderen én op alles wat ik twee jaar lang over de ziekte las in (internationale) media. Het is daardoor ook een informatief verhaal geworden. Het laakt het gebrek aan medische en maatschappelijke aandacht voor long covid, vertelt over de vele misverstanden die er over de ziekte de ronde doen én staat vol praktische tips om met de ziekte om te gaan. In het laatste deel, getiteld ‘een ander mens’ beschrijf ik hoe ik zelf (grotendeels) herstelde van de ziekte. In de bijlage heb ik alle regels en tips op een rij gezet die helpen hij het herstellen van én omgaan met long covid.

De titel slaat de spijker op z’n kop’, ‘prachtig geschreven’ ‘zeer herkenbaar’, ‘ik ben ervan overtuigd dat dit boek een ontzettend belangrijke, levensreddende rol gaat spelen in het leven van zoveel mensen.’ Een aantal razendsnelle lezers liet me al weten wat ze vinden van Het leven moet maar even wachten.

Zij lezen tot mijn vreugde precies in het boek wat ik ermee beoogde. Enerzijds een mooi en met vaart geschreven, soms tragisch maar ook humoristisch persoonlijk verhaal over de onderschatte impact van long covid op een voorheen gezond bestaan. Anderzijds veel kennis en informatie over de ziekte, bedoeld om de vele misverstanden erover weg te nemen. En last but not least: praktische tips en regels om ervan te herstellen én beter met de ziekte om te gaan.

Het leven moet maar even wachten – wat ik leerde van long covid is uitgeven door uitgeverij Atlas Contact en te koop via libris.nlbol.combruna.nlamazon.nl en alle andere zaken die online boeken verkopen. Inmiddels is Het leven moet maar even wachten ook te koop als audioboek. Zie de rubriek ‘actueel’ voor een uitgebreidere beschrijving van de inhoud.


Lees hier meer over mijn andere boeken.