boeken

Bleeker Het leven moet maar even wachtenHet leven moet maar even wachten

Half maart 2020 reed ik na een sabbatical van ruim een jaar vanuit Zuid-Frankrijk terug naar Amsterdam. Ik arriveerde daar precies op de dag waarop Nederland voor de eerste keer op slot ging. Terwijl ik de stad inreed begon ik me steeds minder lekker te voelen. Hooikoorts? Een griepje? Het jaar dat erop volgde was ik extreem moe en kreeg last van veel symptomen van wat we nu long covid noemen.

Het leven moet maar even wachten is mijn verslag van twee jaar omgaan met deze nog steeds nauwelijks bekende ziekte. Ik schrijf over het verstrijken van de tijd gedurende de ziekte, de onzekerheid, het beter willen worden, de tegenslagen en uiteindelijk acceptatie en een andere inrichting van het leven. Dat bleek de sleutel tot herstel. Het leven moet maar even wachten is het eerste Nederlandstalige boek over long covid. Mijn verhaal laakt het gebrek aan medische en maatschappelijke aandacht voor long covid en staat vol praktische tips om met de ziekte om te gaan.

Het leven moet maar even wachten is te koop via libris.nl, bol.com, bruna.nl, amazon.nl en alle andere zaken die online boeken verkopen en inmiddels ook als audioboek.


De Walrus

De Walrus

De jonge studente Bibi, afkomstig uit een nette familie uit Amsterdam-Zuid, valt voor de charmes van de flamboyante Walrus, een grootverdienend hasjhandelaar. Hun relatie heeft het karakter van een eeuwigdurende affaire, ze leven in het nu, uitbundig en tegen de klippen op, alsof morgen nooit begint.

Bijna achteloos raakt Bibi vertrouwd met de internationale hasjhandel – een veilig toevluchtsoord, een plek waar plannen er zijn om uitgesteld te worden en er nauwelijks over de toekomst nagedacht wordt. Maar net als Bibi gaat geloven dat alles voor altijd zo kan blijven, eist de levensstijl van de Walrus zijn tol en moet ze noodgedwongen orde scheppen in een chaotische, door mannen gedomineerde wereld.

De Walrus is een sprankelende autobiografische roman over een ongewone liefde, die een even hilarisch als waarheidsgetrouw beeld schetst van de Amsterdamse hasjhandel in de jaren negentig.

In 2007 verscheen de eerste uitgave van de Walrus. Door het NRC werd hij beoordeeld als een van de beste debuten van het jaar. Vanaf 1 december 2017 is een geheel herschreven uitgave van De Walrus te koop bij boekhandels en bol.com.

De eerste versie van de Walrus wordt bij het verschijnen van de herziene uitgave van de markt gehaald. Toch op zoek naar een oude Walrus? Koop hem tweedehands of via bregje@bregje.nl


Eva

Eva

Nog voor haar vijftigste blijkt Eva te lijden aan een hersenziekte met dementie en parkinson als gevolg. Wanneer de diagnose wordt gesteld is ze net hoogleraar. Ze heeft zich opgewerkt vanuit armoede en carrière gemaakt in een tijd waarin dat voor vrouwen nog uitzonderlijk was. Ze is hét voorbeeld voor een generatie die zich wilde vrijmaken van oude structuren en godsdienstige gewoonten. De ziekte van Eva zet de verhoudingen in het gezin op scherp. Ziek zijn? Dat was iets voor anderen. Niet voor Eva.

In de loop van vele jaren verandert een zelfstandige moeder in een kindse vrouw in een rolstoel die haar eigen tranen niet meer kan wegvegen. De rollen draaien zich om, moeder wordt kind. Maar de relatie tussen Eva en haar jongste dochter verbetert tijdens het ziekteproces. Haar ziekte maakt dat Eva op een bepaalde manier ook in positieve zin verandert. Ze kan eindelijk de controle loslaten en niet alles hoeft meer perfect te zijn.

De roman Eva heb ik gebaseerd op het leven van mijn moeder, professor Liesbeth Bleeker-Wagemakers. Nog voor haar vijftigste werd ze medisch hoogleraar, snel daarna werd vastgesteld dat ze leed aan corticobasale degeneratie, een hersenziekte met dementie en parkinsonachtige verschijnselen.

Eva is een verhaal over onmacht en aftakeling, maar óók een verhaal over liefde en het met elkaar beleven van heel intieme momenten tijdens een gruwelijke aftakeling. Dementie is een sluipende ziekte. Je kunt verstandelijk weten dat iemand achteruit gaat, maar er emotioneel telkens weer door verrast worden door hoe het zich ontwikkelt. We hebben daar als familie mee geworsteld. Tegelijkertijd wilde ik meer dan alleen die worsteling beschrijven. Eva gaat over de wereld achter de dementie, over veranderende karakters en relaties, en daardoor nieuwe perspectieven in tijden van dementie.

Eva is te koop bij boekhandels en bol.com.

En hier kun je de eerste bladzijden van hoofdstuk 1 lezen.